1964 -


Festival slovenske popevke na GR



Festival slovenske popevke, ki se je leta 1962 pričel na Bledu, se je dve leti kasneje preselil v Ljubljano – na Gospodarsko razstavišče.

Na njem je zablestela legendarna Marjana Deržaj z nepozabno Poletno nočjo. Besedilo zanjo je prispevala Elza Budau, glasbo pa Mojmir Sepe. "Marjana Deržaj Poletne noči nikoli več ni odpela tako kot na generalki na Gospodarskem razstavišču. Bila sem v dvorani in sem obstala in samo poslušala, kar je za redaktorja, ki ima polna ušesa glasbe, nekaj nenavadnega. Kar dlake so se mi naježile. Gre za fantastično skladnost melodije, besedila in izvedbe. Do takrat, na Bledu, je bila Beti Jurkovič nesporna prvakinja, pela je Mandolino, Malokrat se srečava, imela je strašno dobre viže, bila je zelo dobra interpretatorka, znala je nastopati, imela je prikupno samozavest in je bila enkratna. Takrat, na tretjem festivalu, je tudi ona pela Poletno noč profesionalno dognano, ampak Marjana jo je popolnoma zasenčila, ker je dala notri toliko doživete čustvenosti, da je publiko povsem fascinirala," se spominja avtorica besedila. Popevka Poletna noč je postala nekakšna neuradna pesem Slovenske popevke in to ostala do današnjih časov. Kot debitantka se je tisto leto sicer predstavila Elda Viler s komadom Molče z besedilom Svetlane Makarovič in glasbo Borisa Kovačiča.

Foto: www.kamra.si (Avtorske pravice: Muzej novejše zgodovine Slovenije)



   
   

Kontaktne osebe


Tina Bizant
01 300 26 25
tina.bizant@gr-sejem.si
 
Ana Božič
01 300 26 39
ana.bozic@gr-sejem.si
 
Miha Gartner
01 300 26 27
miha.gartner@gr-sejem.si
 
Mojca Slapnik
01 300 26 54
mojca.slapnik@gr-sejem.si
 
Urban Stres
01 300 26 31
urban.stres@gr-sejem.si
 

Naročite se na e-novice






www.gr-sejem.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Prosimo, označite ali dovoljujete uporabo te tehnologije.
Ne strinjam se