empty
Širina: 180 pik
podprti formati: .jpg, .gif, .swf











Novice

 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >>
 

10.09.2015

Planetu Zemlja prijazne občine

Tudi letos se na sejmu Narava-zdravje zaključuje vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna občina. Cilj natečaja je dvig ozaveščenosti o vplivu vseh odločitev lokalne skupnosti na okolje ter dvig kvalitete bivanja njenih prebivalcev. O tem, kako visoko so se povzpele glede na vrednotenjske okoljevarstvene parametre, soodločajo številne ustanove – od Zavoda za gozdove, Direktorata za lokalno samooskrbo  Ministrstva za kmetijstvo do Gradbenega inštituta ZRMK idr. Na podelitvi priznanj prvi sejemski dan bomo spoznali najbolj zaslužne občine.


 

09.09.2015

Sejem za zdrav življenjski slog vabi

Ste tudi vi med 24.000 obiskovalci, ki težko pričakujejo letošnji sejem Narava-zdravje? Njegove vsebine s področja zdrave prehrane, zdravja, gibanja, vrtnarjenja, trajnostnega razvoja idr. nagovarjajo vse generacije – so aktualne, zanimive in v veliko primerih jih je mogoče spoznati le na sejmu. Še posebej pester, dinamičen in bogat pa je spremljevalni program, ki se pohvali s prek 100 različnimi delavnicami, predavanji, prikazi idr. Pa še za prodajni sejem gre! Sejemski popusti so kot vedno mamljivi. Ne zamudite 46. sejma Narava-zdravje prvi teden v novembru: od 5. 11. do 8. 11.


 

07.09.2015

Odlični odmevi z mednarodnega kongresa ESRA

Zadovoljni z vsebinskim in organizacijskim potekom 34. letnega kongresa ESRA, ki se je na Gospodarskem razstavišču v organizaciji Evropskega združenja za lokalno anastezijo in terapijo ter Kenesa International odvil od 5. do 9. septembra, je Ljubljano zapustilo 1400 udeležencev iz celega sveta.  To je bil še en svetovni kongres leta v Sloveniji, ki ga je gostilo Gospodarsko razstavišče. Kenes International, eden največjih organizatorjev svetovnih medicinskih kongresov, je že leta 2010 na Gospodarske razstavišče pripeljal kongres o avtoimunih boleznih, ki si je po številu udeležencev prav tako prislužil naziv kongres leta.
 
Vabljeni k ogledu oddaje Tv Slovenija Na lepše, ki bo v petek, 11. septembra, ob 21.30 na prvem programu namenjena kongresni dejavnosti. Naj dober glas o nas seže tudi do vas!


 

07.09.2015

Excellent Reception of the International Congress ESRA




 

01.09.2015

Nazdravimo Vinskemu sejmu!

Vabimo vas, da se v sredo, 14. oktobra 2015, ob 18.00 uri pridružite povorki v Stari Ljubljani z ljubljanskimi mažoretkami, Pihalnim orkestrom Bežigrad v ritmih večnih slovenskih popevk ali pa nas pričakate na Kongresnem trgu. V Paviljonu pred Slovensko filharmonijo bomo skupaj z županom Zoranom Jankovićem slavnostno odprli vinski sod Kmetijske zadruge Goriška Brda in prešerni nazdravili Vinskemu sejmu. Letos bo na Gospodarskem razstavišču od 15. do 17. oktobra.


 

25.08.2015

Priznanja Naša Slovenija na sejmu Narava-zdravje

Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine – krajine KULTURA-NATURA.SI bo letos že šestič podelilo dediščinska priznanja Naša Slovenija, tokrat v okviru sejma Narava-zdravje v  soboto, 7. novembra 2015. Gostitelj podelitve priznanj ter srečanja dosedanjih nagrajencev, nominirancev ter simpatizerjev oziroma podpornikov gibanja Kultura-natura.si bo že petič Gospodarsko razstavišče Ljubljana. Priznanja, približno 250 nominacij, je doslej prejelo blizu 60 uglednih in zgledno dejavnih akterjev iz Slovenije in zamejstva.
Razpis je usklajen s kriteriji za podobna priznanja Europa Nostra. Skupaj z aktualnostmi je objavljen tudi na www.kultura-natura.si, zainteresirani se lahko nanj prijavite do 16. oktobra letos. Vabljeni!


 

25.08.2015

Največji fiziki »najdeni v vesolju« – v Ljubljani

Gospodarsko razstavišče je od 17. do 22. avgusta letos  gostilo 27. Mednarodno konferenco fizike visokih energij Lepton Photon 2015. Posebej odmevno je bilo predavanje slavnega prof. Alana Gutha o napihovanju vesolja in posledičnem nastanku vzporednih vesolj.

Uveljavljeni raziskovalci so na konferenci s prek 200 udeleženci predstavljali najnovejše znanstvene dosežke na področju eksperimentalne in teoretične fizike delcev, astrofizike in kozmologije ter svoje načrte v prihodnje. V središču pozornosti so bili tudi zadnji rezultati z velikega hadronskega trkalnika v Cernu, s pomočjo katerega so leta 2012  s sodelovanjem slovenskih znanstvenikov odkrili sloviti Higgsov bozon. To je bil tudi razlog, zakaj je bila za letošnjo gostiteljico izbrana Slovenija, je za nacionalni radio priznal dr. Peter Križan iz lokalnega organizacijskega odbora.

Vsa predavanja je bilo mogoče spremljati v živo na spletni strani konference. Kar 1300 ljudi pa je v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča prisluhnilo legendarnemu fiziku in očetu inflacijske teorije vesolja, prof. Alanu Guthu.

Za brezhibno tehnično organizacijsko izvedbo je vseh šest dni skrbela ekipa Gospodarskega razstavišča (GR). Največji izziv je bila  sprememba dvorane za 200 udeležencev v dvorano za javno predavanje, saj so na njej pričakovali prek 1000 poslušalcev. Ekipa GR je v 20 minutah  uspešno izvedla spremembo in  ponovno se je izkazalo, da je fleksibilnost dvoran in ekipe prednost GR – prireditvenega centra Ljubljana.

Ljubljana  je s svojo lepoto in gostoljubnostjo udeležence očarala. Navdušeni so bili nad darom – steklenico t.i. muzejske vode, ki govori o tem, kako dragoceni so vodni viri, ter povabilom, da si vanje natočijo vodo iz ljubljanskih pitnikov.

Fiziki so že odpotovali, prihajajo pa zdravniki, že naslednji teden gostijo na Gospodarskem razstavišču kongres ESRA z 1500 udeleženci. 



Foto: Eva RIBEŽL


 

17.08.2015

Je naše vesolje le eno od vzporednih vesolij?

V okviru 27. Mednarodnega simpozija o interakcijah leptonov in fotonov pri visokih energijah – Lepton Photon, ki bo na Gospodarskem razstavišču od 17. do 22. avgusta, prihaja v Ljubljano prof. Alan Guth (MIT), ameriški teoretski fizik in kozmolog, znan po teoriji kozmološke inflacije.
 
V javnem poljudnem predavanju "Inflationary Cosmology: Is Our Universe Part of a Multiverse?"  (Je naše vesolje le eno od vzporednih vesolj?), ki je namenjeno širši javnosti, bo predstavil delovanje inflacije v zgodnjem Vesolju in utemeljil svoje prepričanje, zakaj moramo resno jemati možnost, da živimo v enem od vzporednih vesolj.

Večina inflacijskih modelov predvideva, da naše Vesolje ni edinstveno, temveč le eno od morda neskončno vzporednih vesolj, ki ležijo izven dela Vesolja, ki ga lahko opazujemo. Kozmološka inflacija nam verodostojno razloži mnoge opažene lastnosti Vesolja, kar vključuje njegovo enakost v vseh smereh, porazdelitev mase v njem in vzorce grebenčkov, ki jih opazimo v kozmičnem prasevanju.

Vabljeni! Vstop je prost!
Četrtek, 20. 8. 2015, ob 19.30 uri, Marmorna dvorana
 
Obiskovalce predavanja  pred  samim predavanjem vabimo tudi na ogled razstave 1001 izum, ki med drugim v posebnem sklopu govori o odkritjih, povezanih z vesoljem,  v času razcveta zlate dobe islamske civilizacije od 7. in 16. stoletja. Še posebej opozarjamo na vodenje po razstavi ob 17.00 uri, hkrasti pa sporočamo, da bo razstava odprta le še do 23. avgusta, in ne do konca septembra, kot smo napovedali.
 
Za obiskovalce razstave je parkiranje brezplačno tudi v času predavanja.


Vstop na javno predavanje je z Dunajske ceste od 19.15 dalje do 1000 oseb – prvi imajo prednost. Predavanje poteka v angleškem jeziku in ne bo prevajano.



 

10.08.2015

Razstava 1001 izum samo še do 23. avgusta

Zaradi nepredvidene prostorske stiske ob gostovanju kar dveh mednarodnih kongresov na Gospodarskem razstavišču v mesecu avgustu zapiramo svetovno razstavo 1001 izum že 23. avgusta, in ne konec septembra, kot smo napovedali.




 

01.07.2015

Razstava 1001 izum podaljšana

Svetovna, večkrat nagrajena  interaktivna razstava za vse generacije o prelomnih vplivih na razvoj znanosti in tehnologije 1001 izum  je podaljšana! Zato da omogočimo ogled čim več obiskovalcem pa tudi  na pobudo lastnika 1001 Inventions ostaja v Ljubljani vse do 30. septembra 2015. Julija in avgusta je odprta vse dni v tednu od 11.00 do 19.00 ure, septembra pa od 9.00 do 18.00 ure. Izkoristite brezplačna vodenja za odrasle od ponedeljka do petka ob 17.00 uri ter brezplačna vodenja za otroke ob sobotah in nedeljah ob 11.00 uri.

Gl. www.1001izum.si



<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >>

 

Naročite se na e-novice






www.gr-sejem.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Prosimo, označite ali dovoljujete uporabo te tehnologije.
Ne strinjam se