60 let GR


nl_kongresniki_60let.jpg
Gospodarsko razstavišče (GR) je kot osrednji slovenski prireditveni prostor v skoraj 60 letih svojega obstoja gostilo najrazličnejše dogodke. V zadnjih letih pa se je uveljavilo tudi kot prizorišče za koncerte elektronske in balkanske glasbe. Na odrih GR so nastopila že velika imena elektronske scene, kot so Freddy Corsten, Avicii, Calvin Harris, Carl Cox, z balkanske glasbene scene pa npr. Ceca, Mile Kitić, Hari Mata Hari, Halid Bešlić, Željko Joksimović, in še mnogi drugi. Ste jim prisluhnili tudi vi? Vsekakor vabljeni, da obiščete katerega od koncertov v sklopu festivala Glasbeni polet poletja – GRemo na festival.

Pisalo se je leto 1959 … Novozgrajena dvorana Kupola je 1. aprila je gostila prvi zelo odmeven koncert. Z znamenitim Louisom Armstrongom. A njegovo letalo je na zagrebško letališče pristalo z zamudo. Množica ljubiteljev džeza ga je čakala več kot tri ure. V Ljubljano je končno le prispel in koncert je bil fantastičen!
louis_armstrong.jpg

24. in 25. junija 2009 so se na Gospodarskem razstavišču zbirali ljubitelji drugačne glasbene zvrsti. Prišli so na spektakel elektronske glasbe svetovno znanega DJ, Tiësta iz Nizozemske. Na sceno so postavili kar 90 m2 LED zaslonov visoke resolucije, ki so v kombinaciji s svetlobnimi učinki naredili koncert še bolj nepozaben.
tiesto.jpgLeto dni nas loči od pomembnega jubileja, ko bomo praznovali 60. obletnico delovanja Gospodarskega razstavišča. Do takrat vam bomo z zanosom in ljubeznijo pripravljali zanimive utrinke iz naše daljne in bližnje preteklosti. Marsikdo še ne pozna naše dejavnosti v celoti, nekateri nas povezujejo z velikimi sejmi, drugi z odmevnimi koncerti, tretji, morda bolj poslovni obiskovalci, nas poznajo z raznih konferenčnih dogodkov. Skratka, našo zgodovino in tudi našo prihodnost kroji mavrica različnih prireditev. Prepričani smo, da vam bodo nekateri utrinki iz preteklosti obudili prijetne spomine na tiste »zlate« čase, ko je bilo vse še tako drugače kot danes … Pa je bilo res?


Dvorana A (sedaj Kupola) je bila od 1958. do 1964. leta prizorišče vseh pomembnejših večjih športnih prireditev v Ljubljani. V ta namen so bile za športnike v spodnji etaži dvorane Kupola zgrajene kopalnice s tuši. kosarka_kupola1.jpg

50 let kasneje, pa je bil na GR-ju organiziran sicer malo drugačen športni dogodek: Mednarodni konjeniški festival Saeta Equina. Rdeča nit festivala je bilo prepletanje konjeništva, kulture, humanitarnosti, izobraževanja in zabave. Odličen spektakel! lipica.jpgGospodarsko razstavišče že vse od ustanovitve gosti odmevne mednarodne kongrese, od farmacevtskih, medicinskih, športnih vse do političnih. Njegova prednost pred ostalimi prizorišči za kongresne dogodke je predvsem v veliki fleksibilnosti dvoran in neizmernih možnostih za postavitev razstave ob kongresu. Kot član mednarodnih združenj ICCA in AIPC se Gospodarsko razstavišče postavlja ob bok tudi vsem največjim svetovnim kongresnim centrom. Njegova kongresna ekipa redno sodeluje tudi na vseh večjih sejmih in borzah kongresnega turizma doma in v tujini, kjer predstavlja svojo ponudbo organizatorjem dogodkov iz celega sveta. Cilj Gospodarskega razstavišča se je uveljaviti kot osrednje prizorišče kongresov z razstavo v jugovzhodni Evropi.

III. Kongresa Zveze farmacevtskih društev Jugoslavije se je udeležilo kar 1300 delegatov iz vseh tedanjih republik države ter mnogi domači in tuji gostje, predstavniki vojaške sanitete, zdravniških društev in raznih organizacij ter predstavniki farmacevtov Poljske, Bolgarije in Avstrije. Simfonični orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom Sama Hubada je poskrbel za slavnostno otvoritev kongresa, ki je potekal od 15. do 16. septembra 1960. farmacevtski_kongres_1960.jpg

Kongres leta 2010 v Sloveniji je bil 7. Mednarodni kongres o Avtoimunosti, ki se ga je udeležilo kar 1500 delegatov iz 60 držav. Odvijal se je od 5. do 7. maja 2010 v vseh dvoranah Gospodarskega razstavišča. Organiziralo ga je podjetje Kenes International, eden največjih profesionalnih organizatorjev kongresov in strokovnih srečanj na svetu. kongres_avtoimunost_1.jpg

 

 

www.gr-sejem.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Prosimo, označite ali dovoljujete uporabo te tehnologije.
Ne strinjam se