13. - 17. september 2014


13. mednarodna konferenca o vzporednem reševanju problemov po zgledih iz narave



Od 13. do 17. septembra 2014 je v Ljubljani potekala 13. mednarodna konferenca o vzporednem reševanju problemov po zgledih iz narave (Parallel Problem Solving from Nature, PPSN XIII). To znanstveno srečanje je organizirano vsaki dve leti, vsakokrat v drugi državi, na njem pa raziskovalci, razvijalci in uporabniki predstavljajo najnovejše teoretične in praktične dosežke na področju naravnega računanja (ang. Natural Computing).

Naravno računanje proučuje računske sisteme, ki temeljijo na konceptih iz naravnih sistemov, kot so biološki, ekološki, fizikalni, kemijski in družbeni sistemi. To je hitro rastoče interdisciplinarno področje, ki razvija tehnike in metode za reševanje zahtevnih in dinamičnih optimizacijskih problemov v pogojih negotovosti.

Na konferenci PPSN XIII je bil predstavljen širok nabor metod naravnega računanja, kot so evolucijsko računanje, nevroračunanje, molekularno računanje, kvantno računanje, umetno življenje, inteligenca rojev, računanje po zgledu združb mravelj, umetni imunski sistemi, samoorganizirajoči sistemi ter pojavno obnašanje, skupaj s primeri njihove uporabe v znanosti, tehniki in poslovnem svetu. Poleg vabljenih in rednih predstavitev je konferenca vključevala tudi delavnice in pregledna predavanja o aktualnih temah in dilemah naravnega računanja.



Konference se je udeležilo 180 udeležencev iz 28 držav z vsega sveta. Organizirali so jo raziskovalci z Instituta »Jožef Stefan«, ki so tako s strani mednarodnega svetovalnega odbora PPSN kot s strani udeležencev prejeli priznanje za odlično izvedbo konference. Oboji so kot izvrstno izpostavili tudi tehnično opremljenost in dostopnost Gospodarskega razstavišča kot prizorišča konference.

Prof. Bogdan Filipič, predsednik konference PPSN XIII

   
   

Kontaktne osebe


Tina Bizant
01 300 26 25
tina.bizant@gr-sejem.si
 
Ana Božič
01 300 26 39
ana.bozic@gr-sejem.si
 
Miha Gartner
01 300 26 27
miha.gartner@gr-sejem.si
 
Mojca Slapnik
01 300 26 54
mojca.slapnik@gr-sejem.si
 
Urban Stres
01 300 26 31
urban.stres@gr-sejem.si
 

Naročite se na e-novice






www.gr-sejem.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Prosimo, označite ali dovoljujete uporabo te tehnologije.
Ne strinjam se