1955 - 2009


Vino - Ljubljana



Prireditev Vino Ljubljana poteka od leta 1955 in velja za najstarejše mednarodno ocenjevanje vin na svetu. Na ocenjevanju v Ljubljani tuji vzorci v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov pa je domačih. Vino Ljubljana sodi med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu in že od vsega začetka poteka pod pokroviteljstvom vseh treh najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so: OIV – Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza, Francija (od leta 1955); UIE – Mednarodna zveza enologov iz Pariza, Francija (od leta 1980); VinoFed – Svetovna organizacija mednarodnih ocenjevanj vina in alkoholnih pijač iz Montreala, Kanada (od leta 1994). Pokrovitelj prireditve Vino Ljubljana 2009 pa je tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).



»55 ni ne otrok ne neizkušen najstnik. 55 let Vina Ljubljana je več kot pol stoletja znanja in mnogo vzorcev je šlo skozi to organizacijo. Mnogi so odšli iz Ljubljane s srebrno, zlato ali celo veliko zlato medaljo in nemudoma zatem ponesli svojo enkratno kakovost širom sveta.
Sama sem še posebej počaščena in vesela, da sem tukaj že drugič kot odposlanka OIV. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila Matjažu Kovačiču, Iztoku Klenarju in Urši Repše ter njihovim ekipam za odlično organizacijo ocenjevanja vin in za zabavni program, ki je bil zanimiv s kulturnega, zgodovinskega in gastronomskega vidika.«


Ingrid Adamiker, predstavnica OIV

 

 

»VINO Ljubljana je najstarejše mednarodno ocenjevanje, kjer se ocenjuje kakovost vin. Letos sem imel prvič priložnost, da sem se ga udeležil. Kot predsednik Nemške zveze enologov in 9-letni član COMEX-a
Mednarodne zveze enologov lahko rečem, da sem bil priča izjemno strokovni in sposobni organizaciji. Ocenjevali smo izvrstna vina iz Slovenije in iz drugih imenitnih vinskih pokrajin iz celega sveta.
«

Edmund Diesler, predsednik nemške zveze enologov


   
   

Kontaktne osebe


Tina Bizant
01 300 26 25
tina.bizant@gr-sejem.si
 
Ana Božič
01 300 26 39
ana.bozic@gr-sejem.si
 
Miha Gartner
01 300 26 27
miha.gartner@gr-sejem.si
 
Mojca Slapnik
01 300 26 54
mojca.slapnik@gr-sejem.si
 
Urban Stres
01 300 26 31
urban.stres@gr-sejem.si
 

Naročite se na e-novice






www.gr-sejem.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Prosimo, označite ali dovoljujete uporabo te tehnologije.
Ne strinjam se