17.-22. avgust 2015


Lepton Photon

27. Mednarodni simpozij o interakcijah leptonov in fotonov pri visokih energijah





Največji fiziki »najdeni v vesolju« – v Ljubljani


Gospodarsko razstavišče je od 17. do 22. avgusta letos  gostilo 27. Mednarodno konferenco fizike visokih energij Lepton Photon 2015. Posebej odmevno je bilo predavanje slavnega prof. Alana Gutha o napihovanju vesolja in posledičnem nastanku vzporednih vesolj.


Uveljavljeni raziskovalci so na konferenci s prek 200 udeleženci predstavljali najnovejše znanstvene dosežke na področju eksperimentalne in teoretične fizike delcev, astrofizike in kozmologije ter svoje načrte v prihodnje. V središču pozornosti so bili tudi zadnji rezultati z velikega hadronskega trkalnika v Cernu, s pomočjo katerega so leta 2012  s sodelovanjem slovenskih znanstvenikov odkrili sloviti Higgsov bozon. To je bil tudi razlog, zakaj je bila za letošnjo gostiteljico izbrana Slovenija, je za nacionalni radio priznal dr. Peter Križan iz lokalnega organizacijskega odbora.

Vsa predavanja je bilo mogoče spremljati v živo na spletni strani konference. Kar 1300 ljudi pa je v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča prisluhnilo legendarnemu fiziku in očetu inflacijske teorije vesolja, prof. Alanu Guthu.

Za brezhibno tehnično organizacijsko izvedbo je vseh šest dni skrbela ekipa Gospodarskega razstavišča (GR). Največji izziv je bila  sprememba dvorane za 200 udeležencev v dvorano za javno predavanje, saj so na njej pričakovali prek 1000 poslušalcev. Ekipa GR je v 20 minutah  uspešno izvedla spremembo in  ponovno se je izkazalo, da je fleksibilnost dvoran in ekipe prednost GR – prireditvenega centra Ljubljana.

Ljubljana  je s svojo lepoto in gostoljubnostjo udeležence očarala. Navdušeni so bili nad darom – steklenico t.i. muzejske vode, ki govori o tem, kako dragoceni so vodni viri, ter povabilom, da si vanje natočijo vodo iz ljubljanskih pitnikov.

Foto: Eva RIBEŽL

   
   

Kontaktne osebe


Tina Bizant
01 300 26 25
tina.bizant@gr-sejem.si
 
Ana Božič
01 300 26 39
ana.bozic@gr-sejem.si
 
Miha Gartner
01 300 26 27
miha.gartner@gr-sejem.si
 
Mojca Slapnik
01 300 26 54
mojca.slapnik@gr-sejem.si
 
Urban Stres
01 300 26 31
urban.stres@gr-sejem.si
 

Naročite se na e-novice






www.gr-sejem.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Prosimo, označite ali dovoljujete uporabo te tehnologije.
Ne strinjam se