empty
Širina: 180 pik
podprti formati: .jpg, .gif, .swf











Novice

 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >>
 

30.01.2012

Alpe-Adria: okusili smo raznolikost užitkov, okusov in vonjev

Včeraj zvečer so se tudi uradno zaprla vrata sejma Alpe–Adria: Turizem in prosti čas ter Salona plovil. Sejem s področja turizma, ki nosi od lani ime Alpe-Adria, je uradni turistični dogodek regije Alpe-Jadran, ki vključuje 10 posamičnih regij Avstrije, Italije, Madžarske, Slovenije in Hrvaške. Na sejmu se je v štirih dneh, od 26. do 29. januarja predstavilo prek 300 ponudnikov turističnih storitev iz 12 držav in 16 navtičnih podjetij iz regije, pa tudi iz bolj oddaljenih destinacij, kot so Turčija, Maroko, Tunizija, Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija ter Italija in Madžarska v celoti. Ogledalo si ga je okrog 16.000 obiskovalcev.

Potrebo po regijskem združevanju je poudaril tudi dr. Wolfgang Platzer, generalni sekretar Delovne skupnosti regije Alpe–Jadran, ki je na slovesni otvoritvi prvi dan sejma med drugim izjavil: “Ponovno poudarjam – in ne bom nehal, dokler ne dosežemo cilja – da moramo našo skupno regijo na zanimivih turističnih trgih po svetu oglaševati skupaj.«

Na sejmu sta bili podeljeni mednarodni nagradi Jakob za odličnost in kakovost v turizmu. Pod letošnjo temo Inovativni turistični programi na področju alternativnih oblik oddiha in sprostitev je mednarodna strokovna komisija je izbrala
- projekt Ekološka vasica Gozdnih vil v Campingu Bled, Sava Turizem d.d. - Camping Bled in
- projekt iz Avstrijske Štajerske Nature Park in Motion, Nature Park Zirbitzkogel-Grebenzen.

Tema natečaja za nagrado Jakob 2013 je Inovativni in izvirni načini vključevanja nepremične kulturne dediščine v turizem.

V sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije in drugimi partnerji se je na sejmu odvijalo mednarodno kuharsko tekmovanje. Izzivu za najboljšega kuharja so se pridružili tudi mladi kuharji v tekmovanju do 23 let (Hans Bueschkens Junior Chef Challenge). Sodelovale so ekipe iz Malte, Italije, Črne Gore, Cipra, Hrvaške, Bolgarije, Portugalske in Slovenije.
Za najboljše kuharje so se izkazali Italijani. Med seniorji je zmagal Angelo Di Lena, med kuharji do 23 let pa je najvišje ocene prejela Francesca Narcisi.


 

27.01.2012

Sejem je živ, okusen in zabaven

Vse do nedelje je na Gospodarskem razstavišču eden najbolj živahnih in pestrih sejmov v Sloveniji. Sejem s področja turizma, ki nosi od lani ime Alpe-Adria, je uradni turistični dogodek regije Alpe-Jadran, ki vključuje 10 posamičnih regij Avstrije, Italije, Madžarske, Slovenije in Hrvaške. Na sejmu se predstavljajo tudi bolj oddaljene destinacije, kot so Turčija, Maroko, Tunizija, Bosna in Hercegovina ter Italija in Madžarska v celoti. Zakaj obiskati sejem? Ker najdete na njem informacije, ki jih ni mogoče najti na internetu, ker ponuja kulinariko in vino, ker je vsak razstavni prostor košček neznanega sveta, kjer so veseli vsakega obiskovalca in ga sprejmejo odprtih rok. Skozi sejem vas vodijo ikone, prek katerih lahko poiščete svoj tip počitnic in svojo naj destinacijo. Na sejmu se predstavljajo tudi slovenski vinarji z degustacijo vin, neposredno na sejmu pa lahko spremljate tudi Mednarodno tekmovanje kuharjev JV Evrope in občudujete njihove kuharske kombinacije. Slastno! Obiščite sejem – vsak dan od 10.00 do 19.00 ure, le v nedeljo se njegovo vrata zapro ob 17.00 uri.


 

27.01.2012

Prvi dan Alpe-Adria minil nadvse uspešno

Včeraj zvečer so se tudi uradno odprla vrata sejma Alpe–Adria: Turizem in prosti čas ter Salona plovil. Tokrat se na GR predstavlja prek 300 turističnih ponudnikov iz 11 držav ter 16 navtičnih podjetij, in sicer po destinacijah in turističnih produktih. Sejem je uradno največji turistični dogodek v regiji Alpe-Jadran, Ljubljana pa njeno turistično središče. Wolfgang Platzer, generalni sekretar Delovne skupnosti Alpe-Jadran, je v vlogi otvoritelja sejma dejal: “Ponovno poudarjam – in ne bom nehal, dokler ne dosežemo cilja – da moramo našo skupno regijo na zanimivih turističnih trgih po svetu oglaševati skupaj. Imeli smo prav zanimivo jutro v smislu slogana “Alpe-Adria – vzhajajoča zvezda v Evropi”. In prav to smo mi. Marketinški strokovnjaki posameznih regij in držav se ne smejo imeti za tekmece. Združimo moči in območje Alpe-Jadran oglašujmo skupaj – na svetovnih turističnih sejmih, na vodilnih mednarodnih televizijskih kanalih, v mednarodnih revijah. Ideja je odlična, vendar zahteva izvedbo na širši ravni. Z našim – sicer majhnim – prispevkom, lahko moja organizacija, torej Delovna skupnost regije Alpe-Jadran, pripomore k doseganju tega cilja. » Ključno poslanstvo sejma je torej povezovanje in skupna promocija, kot so si bili enotni na strokovnem posvetu, ki so ga skupaj z Gospodarskim razstaviščem pripravili STO in Turizem Ljubljana, predstavniki vlade, med njimi mag. Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo pri Ministrstvu za gospodarstvo RS, brand managerji in ostali strokovnjaki v turizmu. Na otvoritvi pa so podelili tudi sejemsko nagrado Jakob. Danes sta se na sejmu odvila še dva obsejemska dogodka s strokovnega progama: Travel Zoom Focus predavanja in 2. stanovsko srečanje turističnih vodnikov regije Alpe-Jadran.


 

24.01.2012

Turizem Ljubljana z Osrednjo Slovenijo

Na sejmu Alpe–Adria se predstavlja tudi Turizem Ljubljana v okviru regije Osrednja Slovenija. Z njimi na dvonadstropnem avtobusu Veseli Janez so zabavni Pustotniki, harmonikaši, ter pestra predstavitev regije – turistične ponudbe 26 občin: Kamnik, Komenda, Vodice, Medvode, Mengeš, Trzin, Domžale, Lukovica, Moravče, Dol pri Ljubljani, Litija, Ig, Borovnica, Logatec, Vrhnika, Log, Dragomer, Brezovica, Horjul, Dobrova – Polhov Gradec, Škofljica, Grosuplje, Ivančna Gorica, Šmartno pri Litiji, Dobrepolje, Velike Lašče in Ljubljana. Vabljeni pa tudi na okušanje kulinaričnih dobrot mojstra Jožeta Oselija in vinske kapljice iz restavracije Svarunov hram ter na nagradno igro!


 

24.01.2012

Novost sejma – kulinarika in vino

Največja novost letošnjega sejma Alpe-Adria je poudarek na kulinariki in vinu. V okviru sejma se pred očmi obiskovalcev odvija mednarodno tekmovanje kuharjev JV Evrope, predstavljajo pa se tudi slovenski vinarji. V okviru Vinske družbe Slovenije lahko okusite slovenska vina in se poučite o razlikah med njimi. V Stekleni dvorani na razstavnem prostoru Turizma Ljubljana pa vas vabijo na kulinarične dobrote mojstra Jožeta Oselija in vinsko kapljice iz restavracije Svarunov hram na Gospodarskem razstavišču. Posladkate pa se lahko tudi na razstavnih prostorih lokalnih društev iz vse Slovenije.


 

23.01.2012

Destinacije zunaj regije AJ

Sejem Alpe-Adria: Turizem in prosti čas je v regiji AJ edini sejem, ki javnosti predstavlja turistično ponudbo glede na destinacije, iz katerih razstavljavci prihajajo, in glede na produkte iz razstavnega programa. Ko govorimo o destinacijah, jih delimo na tiste znotraj regije AJ in bolj oddaljene, tj. destinacije zunaj regije AJ. Letos se med njimi predstavljajo naslednje države: Italija in Madžarska v celoti, ne le z regijami, ki sodijo v območje AJ, Tunizija, Maroko, Španija, Turčija, Srbija, Črna Gora ter Bosna in Hercegovina. Med njimi prvič na sejmu sodeluje Maroko. To je najbolj zahodna arabska dežela in ena najbolj turistično privlačnih destinacij na afriškem kontinentu.


 

22.01.2012

Alpe-Adria: prostor srečevanj

Tudi letos na sejmu Alpe Adria: Turizem in prosti čas potekajo stanovska srečanja turističnih vodnikov in turističnih novinarjev z območja Delovne skupnosti Alpe-Jadran. V okviru 2. srečanja turističnih novinarjev regije Alpe-Jadran bo potekala okrogla miza na temo blagovnih znamk v turizmu, na kateri bodo sodelovali ugledni strokovnjaki s področja turizma, oglaševanja in medijev. Strokovni javnosti pa je namenjena tudi poslovna konferenca Travel Zoom in Focus.


 

20.01.2012

Mednarodno kuharsko tekmovanje

V sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije in drugimi partnerji pripravljamo na sejmu Alpe–Adria: Turizem in prosti čas pravo mednarodno kuharsko tekmovanje (Global Chef Challange), ki se bo odvijalo pred očmi obiskovalcev. Izzivu za najboljšega kuharja se pridružujejo tudi mladi kuharji v tekmovanju do 23 let (Hans Bueschkens Junior Chef Challenge). V družbi vrhunskih kuharskih mojstrov boste lahko občudovali pripravo tri-hodnih menijev, vsak dan jih bo na voljo deset. In jih tudi okušali … Dober tek!


 

20.01.2012

JAKOB izbran

Dobitnik nagrade Jakob, priznanja za turistično kakovost in odličnost v regiji Alpe–Jadran, pod letošnjo temo Inovativni turistični proizvodi na področjih alternativnih oblik oddiha in sprostitev, je izbran! Oziroma sta izbrana, saj se je mednarodna strokovna komisija, na čelu katere je prof. dr. Janez Bogataj, ostali člani pa Joško Sirk, Italija, Lojze Wieser, Avstrija, in Miloš Milovanović, Srbija, odločila, skladno z zapisanimi merili, da letos podeli dve enakovredni nagradi, in sicer:

- projektu Ekološka vasica Gozdnih vil v Campingu Bled, Sava Turizem d.d. - Camping Bled in

- projektu iz Avstrijske Štajerske Nature Park in Motion, Nature Park Zirbitzkogel-Grebenzen.

 
Projekt Ekološka vasica Gozdnih vil v Campingu Bled predstavlja inovativno ponudbo v siceršnji ponudbi kampov. Njegova inovativnost je v tem, da izvirajo hišice iz lokalne turistične dediščine (kultura, gozdarstvo) in da turistične vsebine (prehrana, higiena itd.) gradijo na lokalni kulturi. Posebna vrednost tega projekta je, da je bila turistična ponudba ustvarjena na razmeroma enostaven način, brez pretiranih milijonskih vlaganj. Rezultati pa so zavidljivo dobri.

Pri projektu iz Avstrijske Štajerske Nature Park in Motion prav tako lahko govorimo o izraziti inovativnosti, ki je povezana z osrednjo težnjo svetovnega turističnega razvoja, tj. sonaravni in trajnostni razvoj. Projekt  je izredno kakovosten tudi z njegovo infrastrukturo in temelji na branju narave skozi kulturo branja. Komisija meni, da je to lahko dober vzorčni primer ne le za Avstrijo, ampak za celotno evropsko turistično prizadevanje. Komisija tudi ugotavlja, da je bilo letošnje število poslanih projektov razmeroma veliko, žal pa prijavitelji niso razumeli namena in ciljev natečaja oz. natečajne teme, katere poudarek je, kot tudi vsako leto, na inovativnosti.

Jakob je prispodoba »prvega« turista, turista popotnika, torej takega, ki ga želi današnja Evropa v svojih prizadevanjih za sonaravni in trajnostni razvoj te pomembne gospodarske panoge in družbenega gibanja, ki se je sicer začelo v drugi polovici 18. stoletja, a ima veliko starejšo predzgodovino. Poudarja razsežnost kulturne dediščine turizma, ki jo specifično simbolizira Jakob, zato želimo z njim zaznamovati tudi najbolj odmevne, inovativne, ustvarjalne in še kakšne težnje v turizmu regije Alpe–Jadran.

Tema natečaja za nagrado Jakob 2013 Inovativni in izvirni načini vključevanja nepremične kulturne dediščine v turizem.

Nagradi Jakob bosta podeljeni prvi sejemski dan, 26. januarja, ob 19.30 uri na slovesni otvoritvi sejma Alpe–Adria: Turizem in prosti čas v dvorani Jurček. Iskrene čestitke dobitnikoma!


 

19.01.2012

Priznanje Naša Slovenija za Vilo Bianco

Mestna občina Velenje je za prenovo Vile Biance prejela priznanje Naša Slovenija, ki ga lahko prejmejo posamezniki, društva in neformalne civilne pobude za prizadevanja pri ohranjanju slovenske kulturne dediščine in krajine, temeljev slovenske prepoznavnosti na celotnem slovenskem kulturnem in etičnem prostoru. Mestna občina Velenje je bila za prenovo Vile Biance nagrajena v kategoriji Ohranjanje dediščine. Podelitev priznanj bo v soboto, 28. januarja 2011, ob 12. uri na sejmu Alpe–Adria 2012. Čestitamo!

Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine / krajine Kultura-natura.si je razpis nevladnega prostovoljnega civilnega gibanja, ki podpira, spodbuja, razvija in povezuje civilne pobude na področju raziskovanja, predstavljanja, varovanja, ohranjanja in uveljavljanja slovenske kulturne dediščine in krajine.

Prejemniki priznanj Naša Slovenija 2011


<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >>

 

Naročite se na e-novice






www.gr-sejem.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Prosimo, označite ali dovoljujete uporabo te tehnologije.
Ne strinjam se